Dalgalı seyirle birlikte piyasalarda iyimserlik sürüyor...
Dalgalı seyirle birlikte piyasalarda iyimserlik sürüyor. Endekste kısa düzeltmelerle çıkış trendi korunurken faiz ve dövizde düşüş eğilimi sürüyor.
Zeynel BALCI Meksa Yatırım / Stratejist
Piyasayı taşıyacak beklenti eksikliğine rağmen zor gündemin seçim sonrası yerini daha sakin gündeme bırakması olumlu havanın devamında etkili. Diğer yandan alternatif piyasaların zayıflaması ve borsaya para girişlerinin sürmesi, FED ve öncü merkez bankalarının “Gevşek para politikası ve düşük faize devam” politikalarının etkisiyle gelişen piyasalardaki çıkış trendleri borsada iyimserliğe katkı yapan önemli konu başlıkları. Bir diğer referans noktası da son günlerde dikkat çekici bir şekilde artan yabancı yatırım bankalarından Türkiye ve özellikle banka hisseleri için gelen olumlu tavsiyeler… Endeks 60 binli seviyelerde iken olumsuz, ancak endeks 80 bin sınırına dayandığında “Ağırlık artır” tavsiyeleri… Ne demeli bilmem… Allah o tavsiyelere göre alıp satana yardım etsin diyelim. Belki de üzerinde durulması gereken en önemli nokta, şu anda borsada doğru hissede ise yatırımcının para kazanıyor olması.
BIST100 endeksin son üç aylık getiri yaklaşık yüzde 25, banka hisselerinde ise yüzde 40 kazanç… Banka faiz oranlarına, gayrimenkule, döviz ve altın getirilerine bakınca hiç de fena değil. Yatırımcı para kazandığı bir piyasa aracını olağandışı önemli bir şey olmadıktan sonra da kolayca bırakamıyor. Bu açıdan gelen kâr satışları ve teknik düzeltmeler çok kısa sürüyor, alım fırsatı olarak kullanılıyor. Dış piyasalar olumlu, içeride en azından Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine kadar olumsuz gündem yok görülüyor. Şimdilik bakış bu. Gerçi burası Türkiye, her zaman sürpriz olasılığını akılda tutmakta yarar var.
Başbakan ve Merkez Bankası Başkanı arasında yaşanan faiz polemiği hükümetin ekonomi kanadından iki bakanın katılımıyla devam ediyor. İki bakanın tavrı daha çok merkez bankası başkanından yana görülüyor. Şimdi merkez bankası başkanının 2 Haziran’da bakanlar kuruluna yapacağı rutin sunum bekleniyor. Bu toplantıdan sonra taraflar yüz yüze görüşünce tartışmalar bitebilir, beklentisi hakim. Piyasa için bu tartışmanın bir başka önemli tarafı, buradan bir beklenti çıkar mı? idi. Şimdiye kadar kısa dalgalanmaları saymazsak fazlaca bir etkisi olmadığı söylenebilir.
Peki, bundan sonra ne olabilir? sorusu bu seviyelerde daha çok önem kazanıyor. Borsada “Yatırımcının en iyi dostu trendlerdir” sözünden hareketle çıkış trendi bozulmadığı sürece orta ve uzun dönemli hisseler taşınıyor. Fakat ciddi direnç seviyelerine yaklaşılmış ve mevcut iyimserlikler fiyatlara önemli ölçüde dahil olmuş durumda. Ayrıca piyasayı taşıyacak beklenti eksiliğini tekrar vurgulamakta yarar var. Teknik verilerdeki “Yorgunluk” işaretleri de belirginleşmiş durumda. Diğer yandan memleketimizin doğası gereği sürpriz olasılığını bir yana bırakırsak piyasayı olumsuz etkileyecek en azından şimdilik bir gündem görülmüyor. Borsa endeksinde son dönemde yaşanan dalgalanmanın sebebi biraz da bu. Tamam mı, devam mı... kararsızlığı. Kısa dönem için destek direnç noktalarını yakından izlemekle birlikte “Kolay alıp, kolay satma” şimdilik en uygun strateji gibi görülüyor.